Jämföra mobiler – Tålighet

Det fanns bara en vardagsmobil som verkar tåla allt från att bli överkörd av en bil, tappas i vatten och framförallt – och håll i dig nu – klara ett fall mot marken från en meters höjd. Vi talar givetvis om Nokia 3310. Nu väntar vi spänt på nysläppet.

Från september 2000 till att den slutade produceras 2005 såldes Nokia 3310 i 126 miljoner exemplar. Telefonen har till och med blivit en del av populärkulturen. För inte allt så länge sedan släpptes nyheten attden tåliga mobilen skulle nylanseras. Kommer det bli succé? Det återstår att se. Men under tiden ska vi svara på några tänkbara frågor du kan tänkas ha om detta forna mästerverk.

När släpps Nokia 3310 i Sverige? 

I ett pressutskick meddelade HMD Global den glada nyheten att Nokia 3310 släpps på den svenska marknaden den 31 maj. Den kommer kosta runt 699 kronor och finnas i färgerna gul och varmröd med glansig finish, mörkblå eller grå med en matt finish.

Varför nylanseras Nokia 3310? 

Under World Mobile Congress skapade telefonen sådan uppståndelse att HMD Global blev de mest besökta aktörerna på mässan. Fokus läggs på den grymt långa batteritiden, retrofaktorn och givetvis hållbarheten på själva manicken. Sen, vem vill inte spela klassiska Nokia 3310 Snake? Men vi vill också spekulera i att enkelheten spelar stor roll. Visst vore det underbart att slippa alla konstanta uppdateringar från Facebook och annat för att enbart kunna fokusera på nuet?

Vilka nya funktioner finns?

Den nya 3310an har en slimmare design och är lättare än föregångaren. Det finns en färgskärm på 320×240 pixlar, mp3-spelare och en 2-megapixelkamera. Om du vill lagra saker på kameran kan du utöka ditt sd-kort upp till 32 gigabyte. Det finns också hörlursjack.

Men, kommer den nya telefonen vara lika tålig som den gamla? Enligt HMD ska den det. Tror vi kommer kunna glädjas av flertalet filmade amatörtest inom en snar framtid.

Kan jag använda mina bästa appar i den?

Nej. Denna telefonen är till för att ringa, slösurfa (den går via 2G-nätet så därav ordet slösurfa) och kanske öppna en öl med.

Vad ska jag ha för simkort? 

Har du ett nano-simkort kommer du behöva skaffa ett konverteringskit som kostar runt 30 kronor. Det kan inhandlas i de flesta hemelektroniksbutiker. Det kommer finnas en variant av nya Nokia 3310 som tar två simkort och en som tar ett.

Ett Snake för framtiden 

Ok, rubriken kanske var lite väl tilltagen men nya Snake är i färg och ormen rör sig inte lika stelt längre. Det finns väggar att akta sig för men det går fortfarande att förflytta sig till andra sidan skärmkanten, via en klassisk genomglidning från andra sidan.

Avslutningsvis – Kommer detta vara ett bra Nokia 3310 köp?

Vill du ha en grym (vad vi tror nu) och enkel telefon som klara sig utan att laddas en längre tid, så säger vi ja. Men var väl medveten om att detta är ingen smartphone. Förvänta dig inga tekniska underverk. Däremot kan du förvänta dig vara festens mittpunkt med nya Snake i bakfickan.

Hoppas du känner dig nöjd med denna artikel. Har du frågor? Tveka inte att kontakta oss så ska vi svara så gott vi kan.