Vattentäta eller vattentåliga mobiler, vi reder ut begreppen

Det har har hänt eller varit extremt nära att hända oss alla. Man håller andan och viftar med handen efter det sköra teknologiska undret, det slår i kanten av toaletten och landar vid sidan. En ljup suck dras och man går vidare med skakande knän. Men den senaste smartphonetrenden kanske kan få oss att lätta lite på rädslan. Sony har varit utvecklarnen som hållit flaggan högst när det kommer till vattentåliga telefoner. Men Samsung och Apple ligger hack i häl. Hur vet du då om din mobiltelefon är vattentät? Det finns en certifiering som visar detta. Förkortningar som IP54, IP64 och IP68 är vanligt förekommande i mobilers marknadsföring. Låt oss reda ut vad det betyder för just din telefons vattentålighet.

Vatten – Varje pryls ärkefiende 

Elektronik och vatten går inte ihop, det är sedan gammalt. En liten skvätt kan kortsluta hela telefonen och rendera den obrukbar. Hur företag tar sig an detta problem varierar. Allt i från gummiförslutningar av skarvar till vattenavstötandekemikalier används vid tillverkningen.

Vad är IP-certifiering?

Förkortningen IP betyder International Protection Marking. Efter IP läggs det sedan till två siffror. Den första siffran, låt oss säga siffran 6, står för att telefonen har den bästa skyddet mot små partiklar. Partiklar som sand, damm och korn kommer alltså med största sannolikhet inte komma i och förstöra kretsarna.  Lägre siffror visar på att telefonen är skyddad mot föremål större än dammpartiklar.

Siffran som kommer efter talar om hur pass bra skydd telefonen har mot väta.

  • 0 – betyder inget skydd alls
  • 2 – din mobil klarar regn
  • 3-4 – mobilen klarar större mängder skvättande vatten
  • 5-6 – spolande vatten
  • 7 – klarar ett vattendjup på 1 meter
  • 8 – kan sänkas ned till det djup tillverkaren angett

Är min telefon vattentät?

Vi vill säga att även om din telefon skulle ha IP88 räknas den ändå bara som vattentålig. För, en smartphone är inte till för att användas under vatten. Alltså är den enbart utrustad med ett skydd. Ett massivt berg kan stå emot vatten länge, men i slutändan sköljs det bort. Sådan är kraften av vatten. Så håll din telefon borta från vatten så gott det går.