I spillrorna av Wannacry-attacken uppdaterar Microsoft Windows XP

Om du varit hel ”off the grid” de senaste månaderna, och missat nyheten att hundratusentals datorer, som drivs med Windows XP, blivit tagna som gisslan av Wannacry-programmet, bör du fortsätta läsa.

Är min dator smittad av Wannacry?

Europols chef Robin Wainwright har meddelat att gisslanprogrammet Wannacry har smittat över 200 000 Windows-datorer. Troligen har datorer i minst 150 länder blivit infekterade och tyvärr verkar det inte vara slut här.

Microsoft arbetar med att stänga säkerhetshålet som släppt in programmet i Windows XP. De råder alla som använder sig av XP att ladda ned deras säkerhetsuppdatering snarast. På deras blogg Technet finns info hur du ska göra för att installera programmet. En annan rekommendation är du stänger av SMBv1. Här kan du läsa hur du ska göra.

Hur ska jag göra om min dator är smittad av Wannacry?

Om din dator har tagits som gisslan säger experter att du INTE ska betala lösensumman. Enligt tidningen The Guardian har en av tre organisationer som betalat inte fått tillbaka sina filer. Det kan även visa sig att du utsätter dig för mer fara om du betalar.

Det bästa är att skaffa en extern hårddisk om du har viktiga filer på datorn och säkerhetskopiera dessa. Om du nu skulle bli offer för en attack kan du radera allt från din dator utan att riskera att något viktigt försvinner.

Summa summarum: Se till att dina säkerhetsprogram alltid är uppdaterade. Lita inte på gangsters.