Misstanken – Svenska teleoperatörer bedriver kartellverksamhet

I ett pressmeddelande bekräftar Europeiska kommissionen att de tillsammans med Svenska Konkurrensverket gjort en räd hos Telenor, Telia, Tele 2 och Tre. Det har funnits misstankar om att de stora operatörerna arbetat tillsammans för att hindra mindre, eventuella konkurrenter, att ta sig in på marknaden.

Morgonräd mot teleoperatörerna 

Tidigt på morgonen den 25 April slog Europeiska Kommissionen och Konkurrensverket till mot Tre, Tele 2, Telia och Telenor. De var på jakt efter information som skulle kunna bevisa eller motbevisa om de stora bolagen har brutit mot lagen. Misstankarna landade i att det fanns tecken på att de svenska operatörerna skull hindrat andra från att konkurrera på Sveriges telemarknad. Om detta nu skulle vara fallet, skulle det innebära att de brutit mot Romfördragen och artikel 101 samt 102.

Enbart misstankar

Än så länge är det dock bara rena misstankar och det finns fortfarande mycket lite information om vad som hänt. De fyra operatörerna medger att de fått besök av Europeiska Kommissionen och Konkurrensverket. Men att krama ut mer info från dessa bolagsjättar är lättare sagt än gjort.

Utredningen kan ta flera år

Detta är ett första steg i EUKs utredning. Det handlar alltså om ren informationssamling. Inga misstankar har blivit bekräftade och ingen operatör har blivit dömd för något, än så länge… Något som är vanligt med sådana här utredningar är att det kan ta flera år att färdigställa. Vi hoppas givetvis att utredningarna inte ger någon frukt, då det alltid är lika tråkigt när stora företag inte beter sig som de borde.

Våra källor: Europeiska Kommisionen, Tre, Tele2, Telia, Telenor